Положени вијенци на гроб и споменик Гаврилу Принципу

Манифестације
Споменик Гаврила Принципа

Гаврило Принцип и остали чланови “Младе Босне” имали су идеал и жељу да ослободе све народе у БиХ, те је зато погрешно што се о том д‌јелу из прошлости тумачи из данашње перспективе, изјавио је данас у Сарајеву замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић.

Након службе у спомен-капели Видовданских хероја и полагања вијенаца на мјесту, гд‌је су сахрањени Принцип и остали чланови “Младе Босне, Костовић је новинарима рекао да му је жао што данас на овом мјесту нема представника града Сарајева и Федерације БиХ.

“У `Младој Босни` су били многи људи који нису били Срби, као што су Мухамед Мехмедбашић и Хамдија Никшић. Имали сте људе свих вјероисповијести који су осјећали да припадају тој идеји, том народу, и који су се заједно борили за ослобођење”, навео је Костовић.

Он је подсјетио и на то са каквим је одшевљењењем 6. новембра 1918. године Српска војска ушла у Сарајево гд‌је је свечано са радошћу дочекана, како су освећени младобосанци и како је дочекана слобода након више вијекова.

“Потомци тих истих људи који су тада дочекали српску војску данас живе и раде у Сарајеву, међутим, данашње дневно-политички наративи су им важнији од онога што се стварно десило и зашта су се залагали њихови преци”, истакао је Костовић.

Српски глумац Александар Дунић рекао је да му је долазак на мјесто гд‌је су сахрањени видовдански хероји посебан доживљај, јер је одрасатао на причама о великим херојима и Гаврилу Принципу, о којем је као дијете много слушао, а касније читао и учио.

Вијенце на споменик Видовданским херојима су положили потомци страдалих хероја, представници Амбасаде Србије у БиХ, као и директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић у име свих сарадника и културних радника града Источно Сарајево.

У оквиру програма “8. Принципови дани” који организује Културни центар Источно Ново Сарајево и Општина Источно Ново Сарајево, данас су на Видовдан, послије литургије, директор Културног центра Младен Јанковић и замјеник начелника Александар Костовић положили цвијеће у Капели Видовданских јунака у Сарајеву. У парку Гаврила Принципа у Источном Сарајеву, Јанковић је на споменик Гаврилу Принципу положио цвијеће у име свих сарадника и културних радника Источног Сарајева.

Гроб Гаврила Принципа