Биографије учесника

1)            Савка Крчмар je рођена 1947. године у Охриду. Завршила Школу примјењене умјетности у Сарајеву 1967. године. Ликовну академију завршила у Београду 1972. године у класи професора Ђорђа Бошана. Члан Удружења ликовних умјетника Босне и Херцеговине (УЛУБиХ-а)од 1982. године. Имала је десет самосталних изложби, око 200 заједничких или колективних. Значајне награде су: Златна диплома за сликарство и откупна награда галерије на 6. изложби југословенског портрета 1987. Награда УЛУБиХ-а „Роман Петровић“ на изложби Мали формат 2016. године. Награда за класични цртеж на 19. АНАЛУ цртежа БИХ у Мостару 2017. године.

 

 

2)            Нада Мартиновић je рођена 1949. године у Дервенти. Слободни умјетник, члан Удружења ликовних умјетника Босне и Херцеговине (УЛУБиХ-а) од 1973. године. Члан Ликовних умјетника Црне Горе од 1992. године. Водила школу сликања на Грбавици у Сарајеву и у Херцег Новом. Слика у техникама акрилик уље, акварел, итд. Освојила прву награду у Каиру на Свјетској изложби дјечијих радова 1962. године. Освојила прву награду за сликарство у Општини Илиџа 1987. године. Откупна награда у Каселу (Њемачка). Плакета УНИЦЕФ-а 1987. године. У посљедње вријеме излаже у Шпанији.

 

 

3)            Биљана Елчић је рођена 1960. године у Сарајеву. Завршила је Основну школу у Сарајеву, гдје завршава и Грађевинску техничку школу, архитектонски смјер. У периоду од 1992. до 2009. године бавила се пројектовањем и сликањем. У периоду од 2000. до 2009. године бавила се дизајном за модне куће. Од 2009. до 2011. године је била полазник школе иконописања, док се од 2013. до 2016. године усавршава у атељеу професора Мирзе Ибрахимпашића у Сарајеву, радећи на техникама акварел и уље на платну. Дипломирала је на смјеру „Црквена умјетност и сликарство“. Током студирања имала је четири колективне изложбе, а до сада укупно 15 колективних и пет самосталних изложби.

 

 

4)            Мијат Петронић је рођен 1953. у Палама. Завршио школу за примјењену умјетност у Сарајеву. Завршио Ликовну академију у Сарајеву у класи Џевада Хозе (одсјек графика) 1979. године. Члан Удружења Ликовних умјетника Републике Српске. Радио у Свјетлостигдје је награђиван за илустрације.

 

 

5)           Славко Тушевљак je рођен у Ужицу 1978. године. Основну и Средњу школу похађа у Вишеграду а затим Правни факултет у Источном Сарајеву и први озбиљнији рад, као и самостално образовање о сликарству, обимно истраживање, како о великим мајсторима тако и о различитим техникама, изградио је особен израз у умјетности. Инспирисан Андрићевим дјелом, на његовим радовима остају сачувани ликови из Андрићевог романа, монументална ћуприја, као и сам Вишеград са мноштвом интересантних мотива. Имао је више самосталних изложби, његове слике се могу наћи широм свијета, у посједу колекционара и обожавалаца лијепих умјетности. Тренутно обавља функцију директора Јавне установе за културну дјелатност „Градска галерија“ Вишеград.

 

 

6)            Јелена Божовић Ђорђевић је завршила школу за дизајн у Београду. Дипломирала на Факултету примјењених умјетности (ФПУ), Универзитета умјетности у Београду на одсјеку примјењено вајарство. Докторанд завршне године докторских академских студија на ФПУ. Сарадник у настави на ФПУ, катедра за примјењено вајарство од 2014-2017. Добитница је неколико награда и аутор неколико меморијалних скулптура. Члан је умјетничког савјета Градске галерије Вишеград. Излагала на седам самосталних и на више групних изложби у земљи и иностранству.

 

 

7)            Марија Нишић је графички дизајнер и фотограф, рођена у Београду 1987. године. Завршила је Средњу стручну школу „Техно арт“, одсјек калиграфија и графички дизајн. Завршила је мастер на Факултету примјењених умјетности Умјетничког универзитета Београд, одсјек примјењена графика. 2010. године је била члан делегације умјетника за кандидатуру Београда за престоницу града културе за 2020. годину. 2015. и 2016. године је била организатор и предавач на умјетничкој колонији „1000 боја Старе планине“. Имала је више самосталних и групних изложби. Тренутно ради у „Олимпијском центру Јахорина“, као стручни сарадник за визуелни идентитет.

 

 

8)            Тања Дурсун је рођена у Сарајеву, гдје је завршила Средњу школу примијењених умјетности, Одсјек рекламна графика. Дипломирала је на Академији ликовних умјетности у Требињу, Одсјек графика 2000. године, а магистрирала на Академији умјетности у Бања Луци, Одсјек ликовних умјетности, Смјер цртеж, на тему „Цртеж на граници апстрактног и препознатљивог” 2007. године. Поред успјешног стваралачког рада у области цртежа, сликарства и графике, бави се и графичким дизајном. Била је ангажована као виши асистент на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву за предмет Историја умјетности од 2002. – 2013. године. Тренутно је у радном односу као професор ликовне културе и историје умјетности у ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа”. Бројна дјела Тање Дурсун налазе се у јавним и приватним збиркама како у земљи тако и у иностранству (Италија, Француска, САД…). Чланица је Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине (УЛУИХ) „Милорад Ћоровић”.

 

 

9)            Зоран Васић je рођен у Сарајеву 1951.године у Сарајеву.Прве кораке у сликарству почео је 1971.године као аутодиктат у УКУД „Слободан Принцип – Сељо“ подруководством професора са академије Војислава Хаџи Дамјановића. Послије прве самосталне изложбе која је била веомазапажена,кренуо је на пут у свијет сликарства.Од тада су се редале самосталне и групне изложбе, а имао јеи више учешћа у ликовним колонијама. Био je стручни руководилац Школе сликарства у УКУД „Слободан Принцип Сељо“ 1983-1992., у Културномцентру Источно Ново Сарајево 2004-2015.,а од 2014-2016. у Центру за културу Трново.

 

 

10)          Криста Лаловић је рођена 1950. године у Тилави, Источно Сарајево. Завршила је средњу електротехничку школу 1969. године у Сарајеву. У школу сликања „МОНОКЛЕ“ у Сарајеву уписала се 2006. године код академског сликара Мимице Куленовића. Послије је наставила у школи сликања „АРТ КОРНЕР“ у Сарајеву код академског сликара Мирзе Ибрахимпашића све до краја 2015. године. Њена техника сликања је уље на платну.Није имала самосталну изложбу слика, с тим што је слике излагала у оквиру удружења грађана „ПРОБУДИ СЕ“ из Источног Сарајева.

 

 

11)          Босиљка Дуњић je rођена 1979.године у Сарајеву. Магистар je социјалног рада, Универзитета у Сарајеву, Факултет политичких наука. Од 2009. године се активно бави иконописањем са благословом Митрополита дабробосанског Николаја, а под руководством мр Горана Јанићијевића из Београда, професора на Високој школи СПЦ за иконопис и конзервацију. Учествовала је на више заједничких изложби при православном центру за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“.

 

 

12)          Милош Поповић је рођен 1988. године у Сарајеву.Основну и средњу школу завршава у Источном Сарајеву.Године 2013. уписује Академију ликовних умјетности у Сарајеву,одсјек сликарство, дипломирао на истој 2017. године.Кроз школовање добитник је неколико признања и награда за ликовно стваралаштво.Четри самосталне изложбе, од тога три у галерији „Манџић“, једна у „Collegium Artisticum“,неколико колективних изложби.

 

 

13)          Ана Матић је рођена 1996. године. Тренутно студира сликарство на Ликовној академији у Сарајеву. Учествовала је на ликовној колонији на Зларину, хуманитарна организација за дјецу са посебним потребама удруге „Каменчићи”. Добитница награде за најбољег студента на одсјеку сликарство. Члан је ликовног удружења Арт хаусe.

 

 

14)          Лана Миличић је рођена 1992. године. Магистрица је сликарства на Ликовној академији у Сарајеву. Током студија на Ликовној академији у Сарајеву је била стипендиста размјене студената од годину дана у Италији и Словачкој. Добитница је неколико награда, као и Сребрне значке коју Универзитет у Сарајеву додјељује најбољим студентима и студентицама. Имала је групне и самосталне изложбе у БиХ и иностранству (Италија, Словачка, Француска). Неколико пута је била учесник сликарских колонија у БиХ.

 

 

15)          Александар Станојевић је рођен 1992. у Параћину, Србија. Завршио је Академију умјетности у Новом Саду, Ликовни департман – одсјек сликарство, на класи професорице Босиљке Зиројевић. Од 2017. године постаје ментор и ликовни педагог „Ђачке ликовне колоније” на Грзи, Параћин. Живи и ствара у Новом Саду.

 

 

16)          Јован Јоксимовић је рођен 1997. године у Монтекијо Емилији у Италији. Живи у мјесту Крупац код Источног Сарајева. Завршио је електротехничку средњу школу, смјер Техничар рачунарства. У четвртом разреду је одлучио да свој хоби претвори у професионално занимање те је почео да похађа припремне часове цртања за пријемни испит на Академији ликовних умјетности у Сарајеву. Сада је студент треће године на одсјеку сликарство на тој истој академији.

 

 

17)          Мирко Плавшић је рођен 1995. године у Врбасу, Република Србија. Основну школу и општу гимназију је завршио у Броду, те успјешно положио пријемни испит на Академији ликовних умјетности Универзитета у Сарајеву. Тренутно је апсолвент на горепоменутој Академији и живи и ради на релацији Брод-Сарајево.

 

 

18)          Миле Копривица је рођен 1952. годину у Скопљу. Основну школу и Трећу гимназију завршио је у Сарајеву. Године, 1977. завршава студије архитектуре, такође у Сарајеву. Поред професионалног бављења архитектуром, упоредно се бави и сликањем, са освртом на руску умјетност. Љубав према руској умјетности развио је боравећи у Русији дужи период. Користи технику уља на различитим подлогама. Тренутно живи на Романији, општина Соколац, гдје се у слободно вријеме бави сликањем.

 

19)          Рајко Ћајић је рођен 1952. године у Бјелосављевићима, општина Соколац. 1976. дипломирао на Вишој економско-комерцијалној школи у Сарајеву. Сликарством се интензивно бави од 1979. године. Од 1990. године сликарство постаје његова једина и искључива професија. Имао је више самосталних и колективних изложби, за које је више пута награђиван. Живи и ствара у Сокоцу.