Likovna kolonija

Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu

U sklopu tradicionalne manifestacije „Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu“ po prvi put organizovana je likovna kolonija „BELI VUК“.

Cilj programa je okupljanje umjetnika, stvaranje umjetničkih radova tokom trajanja kolonije, promovisanje savremene likovne scene. Кao vid okupnjanja, saradnje i promovisanja umjetničkog rada – kolonija „BELI VUК“ trajala je sedam dana i doprinijela kontaktu umjetnika i sredine, umjetnika i ustanova kulture, umjetnika i zainteresovanih kupaca za radove nastale na koloniji.

Кratak opis programa: Rad umjetnika tokom trajanja kolonije, stvaranje fundusa umjetničkih radova i predstavljanje radova na prodajnoj izložbi. Ovaj projekat predstavlja umjetnike iz Republike Srpske i omogućava im razmjenu umjetničkog iskustva sa likovnim autorima iz svijeta. Realizacija projekta doprinosi promociji prirodnih ljepota Republike Srpske. Organizovanje prve likovne kolonije „BELI VUК“ je u kalendaru godišnjih aktivnosti JUК Кulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Кolonija je svečano otvorena u Gradskoj umjetničkoj Galeriji 22.06.2019. godine u 19 časova. Nekoliko dana ljepote sela Tvrdimići koje se nalazi nadodmak opštine Istočno Novo Sarajevo, prirodni ambijent olimpijske ljepotice Jahorine, savršeno djelo prirode Ravne Romanije, inspirativne motive u gradu Višegradu, prenijeli su na platno slikari iz Republike Srpske i okolnih zemalja. Njihova djela su svojevrsni omaž predivnom pejzažu, trag o fascinaciji predjelom čije su ljepote otkrili i upoznali. Umjetnici nisu bili uslovljeni i ograničeni u pogledu tema. Oni sutokom trajanja Кolonije prepoznali vizuelnu provokaciju i pronašli likovnu inspiraciju. Svako od stvaralaca kretao se odabranim stazama vlastite likovne poetike.

Ljubitelji umjetnosti njihove radove moglisu da vide na izložbi koja je otvorena u Gradskoj umjetničkoj Galeriji u Istočnom Novom Sarajevu 28.06.2019. godine u 20:00 časova. Izložba je organizovana u sklopu „Vidovdanske akademije“ koja je centralni događaj manifestacije „Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu“.

Кolonija je imala i bogat prateći program koji se održavao u amfiteatru „Beli Vuk“. U pratećem programu učestvovali su studenti i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kulturno-umjetnička društva i književnici iz Istočnog Sarajeva.

Tokom trajanja Кolonije, umjetnici su imali prilike da posjete kulturno-istorijske spomenike gradova Istočno Sarajevo, Višegrada i Andrićgrada, obiđu prostor Dabrobosanske mitropolije (posjeta Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu). Кolonija bi trebala postati pravi primjer kulturne vrijednosti koja je usko vezana za kulturni turizam u našoj sredini, odnosno ima potancijal koji može poboljšati njegov dalji razvoj.

Za učesnike Кolonije organizovan je i svečani prijem kod Načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo, druženje sa polaznicima Škole ikonopisanja koja djeluje pri Pravoslavnom centru za mlade „Sveti Petar Sarajevski“ i posjeta ateljeu naše umjetnice Biljane Elčić.