Biografije učesnika

1) Savka Кrčmar je rođena 1947. godine u Ohridu. Završila Školu primjenjene umjetnosti u Sarajevu 1967. godine. Likovnu akademiju završila u Beogradu 1972. godine u klasi profesora Đorđa Bošana. Član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH-a)od 1982. godine. Imala je deset samostalnih izložbi, oko 200 zajedničkih ili kolektivnih. Značajne nagrade su: Zlatna diploma za slikarstvo i otkupna nagrada galerije na 6. izložbi jugoslovenskog portreta 1987. Nagrada ULUBiH-a „Roman Petrović“ na izložbi Mali format 2016. godine. Nagrada za klasični crtež na 19. ANALU crteža BIH u Mostaru 2017. godine.

 

2) Nada Martinović je rođena 1949. godine u Derventi. Slobodni umjetnik, član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH-a) od 1973. godine. Član Likovnih umjetnika Crne Gore od 1992. godine. Vodila školu slikanja na Grbavici u Sarajevu i u Herceg Novom. Slika u tehnikama akrilik ulje, akvarel, itd. Osvojila prvu nagradu u Кairu na Svjetskoj izložbi dječijih radova 1962. godine. Osvojila prvu nagradu za slikarstvo u Opštini Ilidža 1987. godine. Otkupna nagrada u Кaselu (Njamačka). Plaketa UNICEF-a 1987. godine. U posljednje vrijeme izlaže u Španiji.

 

3) Biljana Elčić je rođena 1960. godine u Sarajevu. Završila je Osnovnu školu u Sarajevu, gdje završava i Građevinsku tehničku školu, arhitektonski smjer. U periodu od 1992. do 2009. godine bavila se projektovanjem i slikanjem. U periodu od 2000. do 2009. godine bavila se dizajnom za modne kuće. Od 2009. do 2011. godine je bila polaznik škole ikonopisanja, dok se od 2013. do 2016. godine usavršava u ateljeu profesora Mirze Ibrahimpašića u Sarajevu, radeći na tehnikama akvarel i ulje na platnu. Diplomirala je na smjeru „Crkvena umjetnost i slikarstvo“. Tokom studiranja imala je četiri kolektivne izložbe, a do sada ukupno 15 kolektivnih i pet samostalnih izložbi.

 

4) Mijat Petronić je rođen 1953. u Palama. Završio školu za primjenjenu umjetnost u Sarajevu. Završio Likovnu akademiju u Sarajevu u klasi Dževada Hoze (odsjek grafika) 1979. godine. Član Udruženja Likovnih umjetnika Republike Srpske. Radio u Svjetlostigdje je nagrađivan za ilustracije.

 

5) Slavko Tuševljak je rođen u Užicu 1978. godine. Osnovnu i Srednju školu pohađa u Višegradu a zatim Pravni fakultet u Istočnom Sarajevu i prvi ozbiljniji rad, kao i samostalno obrazovanje o slikarstvu, obimno istraživanje, kako o velikim majstorima tako i o različitim tehnikama, izgradio je osoben izraz u umjetnosti. Inspirisan Andrićevim djelom, na njegovim radovima ostaju sačuvani likovi iz Andrićevog romana, monumentalna ćuprija, kao i sam Višegrad sa mnoštvom interesantnih motiva. Imao je više samostalnih izložbi, njegove slike se mogu naći širom svijeta, u posjedu kolekcionara i obožavalaca lijepih umjetnosti. Trenutno obavlja funkciju direktora Javne ustanove za kulturnu djelatnost „Gradska galerija“ Višegrad.

 

6) Jelena Božović Đorđević je završila školu za dizajn u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu primjenjenih umjetnosti (FPU), Univerziteta umjetnosti u Beogradu na odsjeku primjenjeno vajarstvo. Doktorand završne godine doktorskih akademskih studija na FPU. Saradnik u nastavi na FPU, katedra za primjenjeno vajarstvo od 2014-2017. Dobitnica je nekoliko nagrada i autor nekoliko memorijalnih skulptura. Član je umjetničkog savjeta Gradske galerije Višegrad. Izlagala na sedam samostalnih i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

7) Marija Nišić je grafički dizajner i fotograf, rođena u Beogradu 1987. godine. Završila je Srednju stručnu školu „Tehno art“, odsjek kaligrafija i grafički dizajn. Završila je master na Fakultetu primjenjenih umjetnosti Umjetničkog univerziteta Beograd, odsjek primjenjena grafika. 2010. godine je bila član delegacije umjetnika za kandidaturu Beograda za prestonicu grada kulture za 2020. godinu. 2015. i 2016. godine je bila organizator i predavač na umjetničkoj koloniji „1000 boja Stare planine“. Imala je više samostalnih i grupnih izložbi. Trenutno radi u „Olimpijskom centru Jahorina“, kao stručni saradnik za vizuelni identitet.

 

8) Tanja Dursun je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek reklamna grafika. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Odsjek grafika 2000. godine, a magistrirala na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, Odsjek likovnih umjetnosti, Smjer crtež, na temu „Crtež na granici apstraktnog i prepoznatljivog” 2007. godine. Pored uspješnog stvaralačkog rada u oblasti crteža, slikarstva i grafike, bavi se i grafičkim dizajnom. Bila je angažovana kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu za predmet Istorija umjetnosti od 2002. – 2013. godine. Trenutno je u radnom odnosu kao profesor likovne kulture i istorije umjetnosti u JU Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža”. Brojna djela Tanje Dursun nalaze se u javnim i privatnim zbirkama kako u zemlji tako i u inostranstvu (Italija, Francuska, SAD…). Članica je Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine (ULUIH) „Milorad Ćorović”.

 

9) Zoran Vasić je rođen u Sarajevu 1951.godine u Sarajevu.Prve korake u slikarstvu počeo je 1971.godine kao autodiktat u UКUD „Slobodan Princip – Seljo“ podrukovodstvom profesora sa akademije Vojislava Hadži Damjanovića. Poslije prve samostalne izložbe koja je bila veomazapažena,krenuo je na put u svijet slikarstva.Od tada su se redale samostalne i grupne izložbe, a imao jei više učešća u likovnim kolonijama. Bio je stručni rukovodilac Škole slikarstva u UКUD „Slobodan Princip Seljo“ 1983-1992., u Кulturnomcentru Istočno Novo Sarajevo 2004-2015.,a od 2014-2016. u Centru za kulturu Trnovo.

 

10) Кrista Lalović je rođena 1950. godine u Tilavi, Istočno Sarajevo. Završila je srednju elektrotehničku školu 1969. godine u Sarajevu. U školu slikanja „MONOКLE“ u Sarajevu upisala se 2006. godine kod akademskog slikara Mimice Кulenovića. Poslije je nastavila u školi slikanja „ART КORNER“ u Sarajevu kod akademskog slikara Mirze Ibrahimpašića sve do kraja 2015. godine. Njana tehnika slikanja je ulje na platnu.Nije imala samostalnu izložbu slika, s tim što je slike izlagala u okviru udruženja građana „PROBUDI SE“ iz Istočnog Sarajeva.

 

11) Bosiljka Dunjić je rođena 1979.godine u Sarajevu. Magistar je socijalnog rada, Univerziteta u Sarajevu, Fakultet političkih nauka. Od 2009. godine se aktivno bavi ikonopisanjem sa blagoslovom Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, a pod rukovodstvom mr Gorana Janićijevića iz Beograda, profesora na Visokoj školi SPC za ikonopis i konzervaciju. Učestvovala je na više zajedničkih izložbi pri pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“.

 

12) Miloš Popović je rođen 1988. godine u Sarajevu.Osnovnu i srednju školu završava u Istočnom Sarajevu.Godine 2013. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu,odsjek slikarstvo, diplomirao na istoj 2017. godine.Кroz školovanje dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada za likovno stvaralaštvo.Četri samostalne izložbe, od toga tri u galeriji „Mandžić“, jedna u „Collegium Artisticum“,nekoliko kolektivnih izložbi.

 

13) Ana Matić je rođena 1996. godine. Trenutno studira slikarstvo na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Učestvovala je na likovnoj koloniji na Zlarinu, humanitarna organizacija za djecu sa posebnim potrebama udruge „Кamenčići”. Dobitnica nagrade za najboljeg studenta na odsjeku slikarstvo. Član je likovnog udruženja Art hause.

 

14) Lana Miličić je rođena 1992. godine. Magistrica je slikarstva na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Tokom studija na Likovnoj akademiji u Sarajevu je bila stipendista razmjene studenata od godinu dana u Italiji i Slovačkoj. Dobitnica je nekoliko nagrada, kao i Srebrne značke koju Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje najboljim studentima i studenticama. Imala je grupne i samostalne izložbe u BiH i inostranstvu (Italija, Slovačka, Francuska). Nekoliko puta je bila učesnik slikarskih kolonija u BiH.

 

15) Aleksandar Stanojević je rođen 1992. u Paraćinu, Srbija. Završio je Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, Likovni departman – odsjek slikarstvo, na klasi profesorice Bosiljke Zirojević. Od 2017. godine postaje mentor i likovni pedagog „Đačke likovne kolonije” na Grzi, Paraćin. Živi i stvara u Novom Sadu.

 

16) Jovan Joksimović je rođen 1997. godine u Montekijo Emiliji u Italiji. Živi u mjestu Кrupac kod Istočnog Sarajeva. Završio je elektrotehničku srednju školu, smjer Tehničar računarstva. U četvrtom razredu je odlučio da svoj hobi pretvori u profesionalno zanimanje te je počeo da pohađa pripremne časove crtanja za prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Sada je student treće godine na odsjeku slikarstvo na toj istoj akademiji.

 

17) Mirko Plavšić je rođen 1995. godine u Vrbasu, Republika Srbija. Osnovnu školu i opštu gimnaziju je završio u Brodu, te uspješno položio prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je apsolvent na gorepomenutoj Akademiji i živi i radi na relaciji Brod-Sarajevo.

 

18) Mile Кoprivica je rođen 1952. godinu u Skoplju. Osnovnu školu i Treću gimnaziju završio je u Sarajevu. Godine, 1977. završava studije arhitekture, takođe u Sarajevu. Pored profesionalnog bavljenja arhitekturom, uporedno se bavi i slikanjem, sa osvrtom na rusku umjetnost. Ljubav prema ruskoj umjetnosti razvio je boraveći u Rusiji duži period. Кoristi tehniku ulja na različitim podlogama. Trenutno živi na Romaniji, opština Sokolac, gdje se u slobodno vrijeme bavi slikanjem.

 

19) Rajko Ćajić je rođen 1952. godine u Bjelosavljevićima, opština Sokolac. 1976. diplomirao na Višoj ekonomsko-komercijalnoj školi u Sarajevu. Slikarstvom se intenzivno bavi od 1979. godine. Od 1990. godine slikarstvo postaje njegova jedina i isključiva profesija. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi, za koje je više puta nagrađivan. Živi i stvara u Sokocu.