Festival malih scena

FESTIVAL MALIH SCENA MONODRAME SPSKE

Festival malih scena i monodrame je jedan od prvih pozorišnih festivala Republike Srpske. Prvi put je organizovan u ratnim Hadžićima, pa potom preseljen, u egzodusu sarajevskih Srba nastalom nakon dejtonskog mirovnog sporazuma u Lukavicu, Opštinu Istočno Novo Sarajevo, gdje i danas djeluje. Njagovi su idejni začetnici i organizatori jedna mala grupa entuzijasta okupljenih oko Republičke ustanove za kulturno-umjetničke djelatnosti Srna fest, koja je već na prvom Festivalu Monodrama Republike Srpske proširena na opštinske strukture u Hadžićima, na njihove kulturne djelatnike i stvaraoce i, što je najvažnije, samegrađane koji su, svako na svoj način, dali veliki doprinos da se utemelji i realizuje ovaj festival.

„Ovo je pionirski poduhvat, jedna od značajnijih kulturnih manifestacija koja je održana od 9. do 15. februara 1995. godine, na prvoj liniji fronta uz podršku, čuđenje i divljenje naših i svjetskih medija. Na festivalu se takmičilo šest predstava (orginalni dramski tekstovi domaćih autora) u izvrsnoj interpretaciji profesionalnih glumaca Republike Srpske i uz podršku i do sada nezabilježen interes publike“ – pisalo je tada u Izvještajuo radu Republičke ustanove za kulturno – umjetničke djelatnosti Srna Fest za 1995. godinu.

Značaj Festivala monodrame u to vrijeme bio je nesaglediv u Republici Srpskoj a njegovi „odjeci“ motivisali su gotovo sve opštine u Srpskom Sarajevu, kada je kultura u pitanju, do te mjere da je Opština Vogošća, u saradnji sa Gradom Srpsko Sarajevo inicirala rekonstrukciju svog Кulturnog centra u Sarajevsko srpsko pozorište. Sarajevsko srpsko pozorište u Vogošći je otvoreno, pa odmah zatvoreno, noć nakon što su objavljeni rezultati dejtonskih pregovora.

Nažalost, egzodus Monodrame Srpske podstakao je i egzodus Sarajevskog srpskog pozorišta. Tadašnja Vlada Republike Srpske, u nizu prioriteta koji su je objektivno pritiskali tokom egzodusa sarajevskih Srba u februaru 1996. godine, nije imala odgovor gdje „graditi i organizovati kulturni kutak za narod sa ovih prostora“, ali se grad Srpsko Sarajevo pobrinuo za Matičnu biblioteku sa Ilidže i Festival monodrama Srpske iz Hadžića, sve je preseljeno u Lukavicu, u nekadašnji Vojnički klub, kao budući nukleus kulturnog života Srpskog Sarajeva. U njemu je Festival monodrame nastavio da živi, a sa njim paralelno i ideja o rekonstrukciji zgrade Vojničkog kluba Lukavica u Sarajevsko srpsko pozorište, prvu profesionalnu i do kraja opremljenu instituciju tog tipa u Istočnom Novom Sarajevu.

U 2001. godiniFestival monodrameprerastao je u Festival malih scena i monodrame. Time je ostvarena stalna težnja da se festival „proširi“ i dobije specifični programski profil kakav ne postoji u regionu.

Od 2004. godine ulogu organizatora i izvršnog producenta Festivala preuzima JUК Кulturni centar Istočno Novo Sarajevo. Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame. I dalje je to festival takmičarskog karaktera profesionalnih pozorišta i glumaca. U programu učestvuje pet kamernih predstava i četiri monodrame. Tročlani stručni žiri dodjeljuje nagrade za najbolju kamernu predstavu, monodramu, kao i nagrade za najbolju glumicu i glumca. Već 23. godine uspješno se održava ovaj festival, koji pozorišni stručnjaci ubrajaju među najbolje manifestacije u Republici Srpskoj, ali i u okruženju.