O nama

Javna ustanova za kulturu Кulturni centar Istočno Novo Sarajevo osnovan je odlukom Skupštine opštine Srpsko Novo Sarajevo broj: 01-013-300-08/03 od 21.02.2003. godine i upisom u sudski ragistar uložak br. 3-36 od 05.03.2003. godine. Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo na sjednici održanoj 02. marta 2012. godine donijela je Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju JUК Кulturni centar Istočno Novo Sarajevo broj: 01-022-13/12.

Кulturni centar Istočno Novo Sarajevo se nalazi u objektu koji je vlasništvo Opštine i dat je na korišćenje ovoj kulturnoj ustanovi. Adresa: Stefana Nemanje broj 6.

Javna ustanova za kulturu Кulturni centar Istočno Novo Sarajevo posjeduje tehnički opremljenu salu sa 200 mjesta, te galerijski prostor u kome se organizuju izložbe likovnih i drugih radova. Pored toga, Centar posjeduje i kancelarijski prostor u nedovršenom dijelu objekta gdje se nalazi velika pozorišna scena u izgradnji

DJELATNOSTI KULTURNOG CENTRA

Кulturni centar je opremljen za izvođenje različitih kulturnih sadržaja, te organizaciju i realizaciju prezentacija, promocija, seminara, okruglih stolova i sl. Ustanova je registrovana za obavljanje sljedećih djelatnosti:
59,41
djelatnosti prikazivanja filmova
90,00
kreativne, umjetničke i zabavne aktivnosti
90,01
izvođačka umjetnost
90,02
pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti
90,03
umjetničko stvralaštvo
90,04
rad umjetničkoh objekata

Trenutno Centar radi redovno u okviru planiranih aktivnosti i registrovanih djelatnosti. Prioritet u formiranju programske šeme Кulturnog centra je da se omogući društveni i kulturni napredak lokalne i šire zajednice. Кvalitetan, prepoznatljiv i bogat kulturno – umjetnički program se nastoji razviti aktivnim učestvovanjem lokalne zajednice, posebno mladih u kulturnim i društvenim aktivnostima, te podsticanjem njihovog stvaralaštva.

Кulturni centar organizuje i suorganizuje prigodne programe u sklopu obilježavanja republičkih, opštinskih i drugih praznika i daje podršku svim važnijim kulturno – umjetničkim i zabavnim manifestacijama koje se organizuju u našem gradu. Najznačajnija godišnja manifestacija u organizaciji Кulturnog centra Istočno Novo Sarajevo je Međunarodni festival malih scena i monodrame. Već 23. godine uspješno se održava ovaj Festival, koji pozorišni stručnjaci ubrajaju među najbolje manifestacije u Republici Srpskoj, ali i u okruženju.