Ликовна колонијa

Принципови дани у Источном Новом Сарајеву

У склопу традиционалне манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву“ по први пут организована je ликовна колонија „БЕЛИ ВУК“.

Циљ програма je oкупљање умјетника, стварање умјетничких радова током трајања колоније, промовисање савремене ликовне сцене. Као вид окупњања, сарадње и промовисања умјетничког рада – колонија „БЕЛИ ВУК“ трајала је седам дана и допринијела контакту умјетника и средине, умјетника и установа културе, умјетника и заинтересованих купаца за радове настале на колонији.

Кратак опис програма: Рад умјетника током трајања колоније, стварање фундуса умјетничких радова и представљање радова на продајној изложби. Овај пројекат представља умјетнике из Републике Српске и омогућава им размјену умјетничког искуства са ликовним ауторима из свијета. Реализација пројекта доприноси промоцији природних љепота Републике Српске. Организовање прве ликовне колоније „БЕЛИ ВУК“ је у календару годишњих активности ЈУК Културног центра Источно Ново Сарајево.

Колонија је свечано отворена у Градској умјетничкој Галерији 22.06.2019. године у 19 часова. Неколико дана љепоте села Тврдимићи које се налази надодмак општине Источно Ново Сарајево, природни амбијент олимпијске љепотице Јахорине, савршено дјело природе Равне Романије, инспиративне мотиве у граду  Вишеграду, пренијели су на платно сликари из Републике Српске и околних земаља. Њихова дјела су својеврсни омаж предивном пејзажу, траг о фасцинацији предјелом чије су љепоте открили и упознали. Умјетници нису били условљени и ограничени у погледу тема. Они сутоком трајања Колоније препознали визуелну провокацију и пронашли ликовну инспирацију. Свако од стваралаца кретао се одабраним стазама властите ликовне поетике.

Љубитељи умјетности њихове радове моглису да виде на изложби која је отворена у Градској умјетничкој Галерији у Источном Новом Сарајеву 28.06.2019. године у 20:00 часова. Изложба је организована у склопу „Видовданске академије“ која је централни догађај манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву“.

Колонија је имала и богат пратећи програм који се одржавао у амфитеатру „Бели Вук“. У пратећем програму учествовали су студенти и професори Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, културно-умјетничка друштва и књижевници из Источног Сарајева.

Током трајања Колоније, умјетници су имали прилике да посјете културно-историјске споменике градова Источно Сарајево, Вишеграда и Андрићграда, обиђу простор Дабробосанске митрополије (посјета Манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну). Колонија би требала постати прави примјер културне вриједности која је уско везана за културни туризам у нашој средини, односно има потанцијал који може побољшати његов даљи развој.

За учеснике Колоније организован је и свечани пријем код Начелника општине Источно Ново Сарајево, дружење са полазницима Школе иконописања која дјелује при Православном центру за младе „Свети Петар Сарајевски“ и посјета атељеу наше умјетнице Биљане Елчић.